Historie

På slutten av 80-tallet førte et kulturpolitisk initiativ fra en samlet landsdel i nord: Nordnorsk Forfatterlag, Nordnorsk Kulturråd og fylkeskultursjefene i Nord-Norge til en utredning om å etablere et Litteratursenter etter mønster av Kunstnersentret i Svolvær. Midler fra Landsdelsutvalget for Nord-Norge og Namdalen skulle kunne finansiere kulturarbeidsplasser som ledd i næringsutvikling i Nord. Et slikt senter skulle blant annet romme et skrivekunstakademi. Økonomiske utfordringer gjorde at prosjektet ble skrinlagt, og man søkte å realisere senterets innhold gjennom allerede eksisterende undervisningsinstitusjoner. Liv Lundberg ble engasjert til å utarbeide en fagplan for skrivekunstutdanning, organisert som samlingsbasert distansemodell, utlyst hvert annet år, og med opptak av maks 15 studenter. Opptaket skulle gjøres etter tekstvurdering, det som i dag kalles opptaksprøve. Forfatterstudiet som skulle ligge på Institutt for Kultur og Litteratur, skulle kreve studiekompetanse og som det første i Norge gi studiepoeng, først tilsvarende en halvårsenhet, seinere utvidet til årsenhet ettersom intensive samlinger og stor arbeidsinnsats i form av tekstproduksjon mellom samlingene, langt oversteg vanlige distanseemner ved instituttet. Studiet kunne inngå i en BA-grad, og kunstnerisk leder for skriveverkstedet skulle være en forfatter.

Etter et prøveår 1993-94 ved IKL, UiT, finansiert med 1/2 million fra Landsdelsutvalget for Nord-Norge og Namdalen, ble studiet vedtatt som fast studietilbud i 1995. I 2004-05 ble det første påbyggingsstudiet tilbudt som et prøveår for viderekomne etter modell av Litterär gestaltning på det nyopprettede Kunstfakultet ved Göteborg Universitet. Fra 2007 ble påbyggingsstudiet tilbudt hvert annet år ved UiT, alternerende med grunnkurset, først som halvårsenhet som ga 30 studiepoeng, deretter utvidet til 60 studiepoeng.

Etter fusjonen mellom Universitetet (UiT) og Høgskolen i Tromsø (Hitos) i 2009 ble Forfatterstudiet overflyttet til Institutt for samtidskunst og skrivekunst på det nyopprettede Kunstfaglige Fakultet.

3.november 2017 vedtok styret ved Det kunstfaglige fakultet ved UiT Norges arktiske universitet, en revisjon av Forfatterstudiet. Høsten 2018 ble det iverksatt en prøveordning som innebar at Forfatterstudiet ble utvidet fra to til tre årsstudier. Det reviderte Forfatterstudium 1 hadde søknadsfrist 1. mars 2018. I studieåret 2019/2020 fulgte det reviderte Forfatterstudium 2, og i 2020/2021 ble for første gang Forfatterstudium 3 gjennomført parallelt med Forfatterstudium 1. UiT er det eneste undervisningsstedet i Norge (og Norden) som tilbyr muligheten for tre årsstudier på et skjønnlitterært forfatterstudium. Høsten 2021 ble det igjen bestemt at UiT Norges arktiske universitet og Kunstakademiet skal tilby forfatterstudium 1 og 3 parallelt også for studieåret 2022-2023. Studieåret 2024-2025 tilbyr UiT disse et år 1 og 3 parallelt for tredje gang. Søknadsfrist er 1. mars 2024.